«Het begon met beeldmateriaal», schreef Taylor Swift de aanhef naar Folklore, haar achtste studioalbum. ‘Visuals die in me opkwamen en mijn nieuwsgierigheid opwekten.’

Onder hen: littekens en slagschepen. Bomen en zonneschijn. Wijn en whisky. En vesten. Genoeg vesten dat men het onderwerp werd van een heel lied.

Kondigde Swift aan Folklore minder dan 24 uur voor de release van 24 juli, wat weinig hints geeft over de inhoud. Het enige dat ze duidelijk maakte, door middel van een gereviseerde aanwezigheid op sociale media vol met nieuwe, zwart-witfoto’s van haar, was dat Folklore zou een goed gedefinieerde esthetiek hebben die we nog niet eerder van Swift hebben gezien.

Het natuurgerichte en onopgesmukte beelden van Folklore reikt verder dan het ontstaan ​​van het album; die afbeeldingen zijn herkenbaar in elk van Folklore‘s hoeken en positioneer het als anders dan de meeste andere albums van Swift. Haar typische promotieperiode afslaan, suggereerde volledig een eigen terechtwijzing traditionalistisch, strak gecontroleerd beeld. Dat is ook duidelijk in de zwart-wit albumhoezen tussen hoge bomen, de acht verschillende kleuren vinyl opties om uit te kiezen, de keuze om de titel voor alle tracknamen te laten vallen, en zelfs Swift’s beslissing om samen te werken met indie-folk nietjes boven haar gebruikelijke pop-medewerkers. (Bon Iver! Aaron Dessner en Bryce Dessner van The National!)

Als onderdeel van deze aanpak wijkt Swift af van haar sterke first-person lyriek. In plaats van haar gebruikelijke popsongs over exen of zelfs haar huidige langdurige vriend Joe Alwyn, die grotendeels werd gedefinieerd haar release van 2019, Minnaar, de zanger vertraagt ​​om verhalen uit de beelden te halen die ze als inspiratiebron heeft genoemd. Zelfisolatie als gevolg van de Covid-19-pandemie duwde haar weg van het naar binnen kijken en het creëren van originele verhalen, ze schreef in de introductie van het album. ‘Een pen oppakken was mijn manier om te ontsnappen naar fantasie, geschiedenis en herinnering. Ik heb deze verhalen zo goed mogelijk verteld met alle liefde, verwondering en eigenzinnigheid die ze verdienen. Nu is het aan jou om ze door te geven. ‘

Begrijpen Folkloreis dan te erkennen dat Taylor Swift, althans op dit album, vaak afwezig is in de verhalen die ze vertelt. Wat moeilijk te accepteren is voor de toegewijde Swifties die er zijn, gretig om elke regel als zelfreferentie en expliciet onthullend vast te houden. «Deze nummers hebben nog steeds de viscerale emotionele band die de fans van Swift van haar verwachten, maar ze lijken luisteraars niet langer aan te moedigen om door de details van Swift’s leven te bladeren om erachter te komen wie ze subtweet,» schreef hij. Constance Grady van Vox van het album. «De focus ligt eerder op het vertellen van verhalen dan op de roddels.» Het accepteren van deze uniek-tot-snel-methodologie is cruciaal om te waarderen hoe sterk een record is Folklore is – en bovendien, hoe indrukwekkend de stap is voor Taylor Swift als kunstenaar.

Folklore wordt het best ervaren als een volledig, compleet werk, maar er is een handvol individuele liedjes die opvallen als het meest emblematische van hun concept, toon en gevoel. Je moet het hele album beluisteren om een ​​mening te vormen; uw eigen plezier zal natuurlijk subjectief zijn. Maar in het klein zijn dit de zes nummers die uitleggen wat maakt Folklore een opvallend album voor Miss Americana zelf.

‘The 1’, nummer één

Folklore begint met een antwoord op onze onvermijdelijke vraag: Hoe gaat het tegenwoordig met je, Tay? ‘Ik doe het goed, ik heb een nieuwe shit’, zingt ze. «Ze zei ‘ja’ in plaats van ‘nee’.» Deze repliek is een van de weinige keren op het album dat ze duidelijk over zichzelf spreekt, we zullen het leren. En wetende dat ze haar ‘nieuwe shit’ op het spoor is, blijkt voldoende antwoord en een echte claim, althans wat de muziek betreft.

«The 1» is dansbaar op een manier die Swift’s albumopeners vaak zijn, maar het is duidelijk vertraagd ten opzichte van haar gebruikelijke oprichtingstracks. Het is minder een kus voor iedereen die verwacht dat ze zich houdt aan die oudere shit waar ze vroeger aan zat, en meer een eenzame wandeling met grijze luchten door haar dagelijkse gang van zaken. Deze rustige kwaliteit is het werk van Aaron Dessner van The National, die vaak liedjes schrijft en produceert voor folky, vrouwelijke stemmen. Hij is de co-schrijver en producer op «The 1» en op 10 andere nummers, elk weemoedig, introspectief en impressionistisch – zonder de onmiskenbaar melodieuze pop op te offeren waar Swift het beste in is.

‘Cardigan’, nummer twee

Swift is vrijgegeven Folklore atypisch, voorbij haar gebruikelijke hype-cyclus van voorafgaand aan het album met talloze singles, vaak vergezeld van dure muziekvideo’s vol beroemde gaststerren. Deze singles worden door fans en critici over het algemeen beschouwd als de zwakste nummers op het albumen daarom kan het als positief worden beschouwd dat Swift deze keer naar de release van het album is overgeslagen. Er zit gelukkig geen kaf op Folklore, geen voor de hand liggende pogingen om het hoorspel te domineren.

“Cardigan” lijkt echter gepositioneerd als de eerste doorbraak van het album en het is een goede kandidaat – juist omdat het alle gekunstelde Top 40-gevoeligheden oplost. In plaats daarvan combineert het nummer een gedenkwaardige keyboardriff met sterke beelden, zoals beloofd. Naast de visioenen van vesten (wat Swift is verkopen in haar online winkel, natch), we krijgen sweatshirts, Levi’s, zwarte lippenstift; littekens en bloedvlekken en rook omringen haar. Het is een verhaal over een meisje dat verliefd is op een jongen die haar heeft verraden – ze gaan van zoenen in bars naar hem die in het weekend rondsluipt. Het nummer heeft ook een videoclip, geregisseerd door Swift en gefilmd een minimale bemanning onder toezicht van een medisch adviseur, die echt zijn eerste enkele status bevestigt en Folklore‘s onverzorgde geheime tuinvibes.

«The Last Great American Dynasty», nummer drie

«The Last Great American Dynasty» heeft een duidelijke verhaallijn, aangezien Swift het leven van iemand anders dan zij herleeft. Rebekah, zingt ze, was een ‘gekke vrouw’ die een fantastisch huis op Rhode Island bezat. Het ‘Bitch Pack’ zou samen met haar kaarten spelen met Salvador Dali en champagne drinken uit zwembaden. Ze stal een hond van een buurman en ‘verfde hem limoengroen’. Rebekah is een «gekke vrouw», en Swift bedoelt dat als een compliment. (Een later nummer, genaamd «Mad Woman», bevestigt dat ze de term voor het welzijn van de vrouw terugwint.)

Rebekah woonde 50 jaar in dat fantastische huis in Rhode Island en Swift rouwt om haar met deze ode aan de excentriciteiten van de vrouw. Aan het einde koopt Swift uiteindelijk het oude huis van Rebekah – wat, zoals fans weten, in het echte leven gebeurde. Rebekah is Rebekah Harkness, een rijke erfgename die stierf in 1982, meer dan 30 jaar voordat Swift het landhuis van $ 17 miljoen in 2013 kocht. Swift herdenkt Rebekah’s leven en haar connectie met haar zang, zoals ze doet met de onderwerpen van de andere grillige volksverhalen van het album. . Er is nostalgie, een vleugje spijt en de opzet van een neiging tot fictie in kleine steden die overal doorheen loopt Folklore van nu af aan.

‘Exile (feat. Bon Iver)’, nummer vier

The National’s Dessner leent een aanzienlijke hoeveelheid indie-muziek Folklore. Maar een belangrijke gastplek op «Exile» van Bon Iver, ook bekend als Justin Vernon, voelt aan als Swift’s aandringen op alle minachtende indie-muziekfans dat ze legitiem is. Hoewel Vernon afstand heeft genomen van de lo-fi, in de cabine gemaakte folk die hem in 2007 een ster maakte met zijn eerste album – hij won Grammy’s, hij werkte samen met Kanye – hij is nog steeds het hoogtepunt van de flanellen-dragende, Midwest-nice, banjo-spelende crooner. Zijn liedjes hebben een soundtrack gemaakt van miljoenen huilerige Tumblr-berichten en ingesloten in elke afspeellijst van de middelbare school die al meer dan een decennium naar een crush wordt gestuurd.

Swift haalt ongetwijfeld veel van haar beelden uit deze plaatsen, zoals een bekende Tumblr-duivel en de belichaming van schattige verpletterende mixtapes. Bon Iver om naast haar te zingen moet een persoonlijke overwinning zijn, net zoals het een esthetische overwinning is Folklore; ze heeft de goedkeuring verdiend van een van de meest populaire jongens in muziek. Heck, «Exile» lijkt echt meer op een Bon Iver-nummer met Taylor Swift dan wat dan ook. (Hetzelfde geldt voor «Peace», een nummer later op het album dat Vernon mede schreef.) De opvallende overeenkomsten tussen de stijlen van Vernon en Swift hier zullen waarschijnlijk de volledig natuurlijke, anti-establishment-menigte tevredenstellen die Folklore eist legitimiteit van.

‘Augustus’, nummer acht

De kern van Folklore is een verhaallijn met drie nummers over een intense, jonge romance. Bij de introductie een live première In de ‘Cardigan’-video op YouTube legde Swift uit dat de boog de Teenage Love Triangle heette, waarbij elk van de drie nummers vanuit een ander perspectief werd verteld. Veel luisteraars hebben dat geconcludeerd de drie liedjes inbegrepen zijn «Cardigan», «August» en «Betty.» De personages in het verhaal heten Inez, James en, niet verwonderlijk, Betty; «Cardigan» is vanuit Betty’s perspectief terwijl «August» is vanuit Inez’s perspectief en «Betty» vanuit James’s perspectief. Inez wordt verondersteld de vrouw te zijn die een zomerse affaire had met James, wat een breuk veroorzaakte tussen hem en Betty, zijn ware liefde.

Misschien omdat Inez hier wordt gepositioneerd als de ‘andere vrouw’, werkt ‘August’ redelijk goed als een op zichzelf staand nummer: het dient zowel als het middelpunt van de boog en het album. Het is ook de meest intrigerende dubbelzinnigheid van de drie nummers in de Teenage Love Triangle-boog, waardoor het representatief is voor het verhaal dat Swift probeert Folklore. We kunnen zien met de volledige context dat Inez James vraagt ​​om in haar auto te springen en ‘in de lakens gedraaid’ te raken, ondanks zijn genegenheid voor een ander meisje. Maar Swift zingt ‘August’ vanuit een plaats van liefdesverdriet die past in de trope van een moeilijke liefde op de middelbare school. Het zit vast in hetzelfde soort mistige, natuurwandelende beelden die de kern van het album vormen.

«Betty», nummer 14

Betty voltooit de verhaallijn van Teenage Love Triangle: Taylor zingt vanuit James ‘standpunt over hoe Betty het met hem uitmaakt nadat ze erachter kwam dat hij contact had met Inez. Het komt ook uit in een uitgebreide en voortdurende fan-theorie die «Taylor Is Gay, eigenlijk. ‘ Nu al, Vulture heeft verklaard ‘Betty’ om verschillende redenen deel uit te maken van de ‘queer canon’ van muziek. De belangrijkste reden is dat Taylor Swift naar James Taylor is vernoemd, dus – James, Taylor … James is Taylor.

Natuurlijk heeft Swift op dit punt vastgesteld dat Folklore is een verzameling fictieve verhalen die ze aan haar luisteraars vertelt, niet die van haarzelf. Maar het is weliswaar moeilijk om niet te zoeken naar aanwijzingen voor de kunstenaar in hun kunst, en alles wat de LGBTaylor-theorie kan versterken, is een overwinning voor degenen die het geloven. Er is altijd ten minste één nummer op een Taylor Swift-album om de theorie van brandstof te voorzien, en «Betty» is misschien wel de meest expliciete tot nu toe. James, of hij nu een 17-jarige jongen of een 30-jarige vrouw is, mist zijn vroegere liefde Betty echt en wil dat Betty hem weer in zijn auto kust terwijl Betty dat vest van haar draagt.

Misschien zal iemand vervolgens een verenigde theorie ontwikkelen over Swift’s vestobsessie.


Ondersteun de verklarende journalistiek van Vox

Elke dag proberen we bij Vox uw belangrijkste vragen te beantwoorden en u en ons publiek over de hele wereld te voorzien van informatie die levens kan redden. Onze missie is nog nooit zo belangrijk geweest als op dit moment: om u door begrip te versterken. Het werk van Vox bereikt meer mensen dan ooit, maar ons kenmerkende type van verklarende journalistiek kost middelen – vooral tijdens een pandemie en een economische neergang. Uw financiële bijdrage vormt geen donatie, maar het stelt onze medewerkers in staat om gratis artikelen, video’s en podcasts te blijven aanbieden met de kwaliteit en het volume dat op dit moment nodig is. Overweeg om vandaag nog een bijdrage te leveren aan Vox.

Source link